GAPS

GAPS

V tomto článku bych Vám nejprve chtěla napsat, co to vlastně GAPS terapeutický protokol je a jaké fáze GAPS má. Dále proč jsem se rozhodla se do toho pustit, a nakonec ukázky z jednotlivých dnů, které jsem vám sepisovala, někdy i s glykémiemi a s tím, jak jsem snižovala inzulin. Všechno je hodně individuální a popíši vám tady mojí zkušenost. Právě se nacházím ve 2. fázi.

 

Co to vlastně GAPS je?

GAPS terapeutický protokol znamená do překladu Gut and Psychology syndrom. Autorka protokolu je Dr. Natasha Campbell-McBride.

Díky této dietě si postupně upravujeme a posilujeme náš mikrobiom. Tím, že si uzdravíme střevo, posílíme i náš imunitní systém. Léčí se s ní mnoho onemocnění, jako je autismus, autoimunitní onemocnění, epilepsie, chronické průjmy a zácpy, astma. Dále se využívá při alergiích a intolerancích nebo psychických problémech.

Jedná se o náročnou dietu, která je rozdělena na úvodní dietu a plnou dietu, která se hodně přibližuje nízkosacharidovému stravování.

Úvodní fáze se dělí na 6 fází.

V té první se konzumují vývary se zeleninou, jako je cibule, brokolice, květák, pórek, cuketa, dýně  další. Vše se konzumuje oloupané a bez semínek a tvrdých košťálů. Přidává se fermentované jídlo ve formě fermentovaných mléčných výrobků nebo šťávy z kysaného zelí nebo jiné zeleniny, jako je řepa nebo mrkev. Zařazují se postupně, po lžičce se přidává podle individuální tolerance. Pije se čaj ze zázvoru, máty, heřmánku, kopřivy nebo filtrovaná voda s citronem. Tato fáze trvá přibližně týden.

Ve druhé fázi se stále jí vývar s masem, tkáněmi, vnitřnostmi a probiotická jídla. Zavádí se syrový žloutek a postupně se přidává do každé polévky. Potom se vaří vajíčko na měkko. Tato fáze je nejvíce léčivá a měla by trvat alespoň měsíc.

Ve třetí fázi se zavádí postupně avokádo, pokud je vše v pořádku, přidávají se dýňové placičky, které se skládají z vajíčka, dýně a oříškového másla. Dále se zařazuje fermentovaná zelenina a zelí. Tato fáze trvá přibližně 2-3 týdny, opět je to velmi individuální.

Přichází na řadu fáze čtvrtá, kde již zařazujeme pečené i grilované maso a vařenou zeleninu. Ke všemu se stále pije vývar. Postupně si můžeme začít péct chleba, který je složen jen z ořechů, semínek, vajec a dýně nebo cukety. Fáze trvá přibližně 1-2 týdny.

V páté fázi se zařazují jablka a hrušky – bez slupek a semínek. Potom, co tolerujeme ovocné pyré, přidáváme syrovou zeleninu. V poslední fázi se přidává další ovoce.

 

MOJE ZKUŠENOST

 

Proč jsem se rozhodla začít s gaps?

Chtěla jsem začít už dávno, ale protože gaps není dieta, kterou lze po několika týdnech jen tak ukončit, bylo to trochu složitější. Také jsem čekala, až mi skončí závody v lize, protože v úvodu se má sport omezit, aby tělo mělo prostor dostatečně regenerovat.

Ještě než začala karanténa, byla mi zjištěna intolerance na laktózu a další potraviny. Už předtím jsem měla podezření, že nějakou lehkou intoleranci pravděpodobně mám, protože vždy během Whole30, kde se mléčné výrobky vyřazují, jsem se cítila lépe a mohla aplikovat i méně inzulinu. Po těchto testech jsem si tedy řekla, že už nebudu na nic čekat a začnu teď.

Co je důležité si připravit?

  • dostatek masa a kostí (v bio kvalitě), zeleniny, kvašené šťávy z kysaného zelí nebo jiné zeleniny, vajíček z volného chovu
  • pořídila jsem si probiotika Gut pro a olej z tresčích jater Rosita a epsomskou sůl
  • filtr na vodu
  • kvalitní sůl
  • nefiltrovaný bio ocet do vývarů
  • při této dietě se nedbá pouze na jídlo, ale i na NEtoxickou domácnost

 

 

Začala jsem 1. dubna. V 1. fázi jsem byla 8 dní. Cítila jsem se dobře, postupně jsem zařazovala šťávu z kysaného zelí, mrkve a řepy. Vitamíny a houby, které jsem dříve jedla jsem v 1. fázi vynechala, nejspíš je zařadím až ke konci druhé fáze. Asi po 3 dnech jsem se cítila unavená, jinak se naštěstí nedostavily žádné bolest hlavy, asi hlavně díky tomu, že jsem opravdu dost solila hned od začátku.

Na začátku jsem aplikovala 12 jednotek bazálního inzulinu, na jídla jsem píchala 1-2 jednotky. Mám na sobě stále senzor měřící krevní cukr a viděla jsem, že inzulin nebyl v tuto chvíli potřeba. Postupně jsem snižovala i bazální inzulin a k mému překvapení jsem pár dní nepotřebovala ani ten! Pokud jsem šla běhat nebo jsem cvičila, musela jsem 1 jednotku inzulinu píchnout, což se mi po sportu někdy stávalo i dříve, hlavně po silovém cvičení. Za celých skoro 20 dní mi krevní cukr neklesl, takže nedošlo k žádné hypoglykémii. Nyní, po zařazení bílku jsem inzulin navýšila, zatím jsem ale nepřišla na to, jestli je právě bílek důvodem tohoto navýšení. Musím ještě zmínit, že pokud bych jedla podle klasických doporučení pro diabetiky, kde ve stravě převažují sacharidy, nedovedu si představit, že bych s gaps vůbec mohla začít, právě kvůli hypoglykémiím.

 

1. den gaps

ráno glykémie 6,2, večer bazální inzulín 12 jednotek

  • 10:30 1. jídlo – 2,5 jednotky – maso, cuketa, pórek, cibule, česnek
  • 14:00 – hrneček kuřecího vývaru
  • 17:00 – hrneček k.vývaru
  • 19:40 – glykémie 4 mmol/l, jídlo stejné jako k snídani
  • k oběma větším jídlům – řepný a zelný kvas – 2 lžičky
  • hlad jsem během dne neměla, ale snědla jsem opravdu hodně vývaru, nebyla jsem unavená, hypoglykemie žádné

2. den gaps

ráno glykémie 7, večer bazální inzulín 4

  • 10:00 – 2,5 jednotky – maso, cuketa, pórek, česnek
  • 13:00 – hrneček vývaru
  • 15:00 – hrneček vývaru
  • 17:30 – kuřecí maso  – 3 jednotky – vyšší glykémie po cvičení – cca 30 min – únava při cvičení
  • k oběma větším jídlům – řepný a zelný kvas – 2 lžičky
  • hlad jsem během dne neměla, nebyla jsem unavená, hypoglykemie žádné

3. den gaps

ráno glykémie 8, večer bazální inzulín 8

  • 10:00 – kuřecí vývar, brokolice, cibule, česnek – 4 jednotky inzulinu
  • pak 2 hrnečky vývaru
  • 18:30 – stejné jako oběd
  • k oběma větším jídlům 4 lžičky kvasu
  • únava při cvičení, šla jsem spát ve 21:30

4. den gaps

ráno glykémie 4, večer 4 jednotky bazálního inzulinu

  • 1. jídlo už v 8:00, pak se glykémie zvedla na 5 mmol/l
  • znovu kuře, cuketa, brokolice
  • tento den jsem byla opravdu dost unavená

5. den gaps

glykémie ráno 4, večer 2 jednotky bazálního inzulinu

  • 1. jídlo 10:30 – kuře, cuketa, brokolice
  • další oběd – játra a to samé
  • večer také
  • nepíchala jsem přes den žádný inzulin
  • 3 lžíce šťávy ke každé polévky
  • bez únavy

Poslední 2 dny v 1. fázi byly dost podobné jako předchozí, žádné problémy nenastaly.

2. FÁZE

– začala jsem jíst probiotika (½ malinké lžičky)

– 2 kapsle oleje z tresčích jater

– vit C a hořčík

– často koupele v epsomské soli

– ke každé polévce šťáva z kvašené zeleniny

9. den gaps 

  • 1. jídlo 11:30 – rozmixovaný vývar, mrkev, cibule, česnek, cuketa a 1 žloutek
  • pak hrneček toho samého – 2 jednotky inzulinu 

10. den gaps

  • hovězí vývar, 1 žloutek
  • večer 2 jednotky inzulinu

11. den gaps

  • hovězí vývar, brokolice, 
  • 2 žloutky denně 
  • večer žádný inzulin!

12. den gaps

  • hovězí vývar, brokolice, 
  • 2 žloutky denně 
  • žádný bazální inzulin, večer 6,9 po cvičení – 1 jednotka rychlého

13. den gaps

  • ráno glykémie 5,2
  • 3 žloutky a vše v pořádku
  • večer běhání – 4 km, pomalu – pak glykémie 10 mmol/l, ale kleslo to, píchla jsem pak 1,5 jednotky – byla jsem po dlouhé době, takže asi stres

14. den gaps

  • ráno glykémie 5,3, bez opět bez bazálního inzulinu
  • cítím se unaveně
  • 10:30 – vývar, maso, zelenina a poprvé uvařený bílek, žloutek tekutý

Další dny jsou zatím ve všem dost podobné. Zařadila jsem bílek, momentálně aplikuji i bazální inzulin v malých dávkách. Pokud je třeba, píchnu i rychlý inzulin, řídím se podle senzorů.

To bylo shrnutí mých prvních dvou týdnů. Po konci čtvrté fáze vám napíšu další. Mezitím můžete sledovat průběžné dění na instagramu.

No Comments

Post A Comment